Ouders Online
Archief
Gezondheid - Vaccinatie

26 april 2003

Al tijden zaten we te wachten op een goed boek over vaccinatie. Geen meningen maar feiten. Geen rellerig gedoe maar een neutraal verhaal waarmee we zelf kunnen bepalen wat we willen.

Gelukkig is dat boek nu eindelijk beschikbaar. Hieronder leest u wat het behelst.

Omslag: Vaccinatiegids voor ouders

Vaccinatiegids voor ouders
auteur: Rudy Burgmeijer
uitgegeven door: Van Gorcum
ISBN 90 232 3623 8
prijs: EUR 17,50


Laat je je kind vaccineren?

door Justine Pardoen

Miljoenen keren per jaar wordt er geprikt in armpjes en beentjes. Vorig jaar is er zelfs nog meer geprikt dan anders, door de extra prikken tegen meningitis (meningokokken C). Maar steeds meer ouders willen kritisch prikken. Op een manier die bij henzelf en bij hun kind past.

Op het consultatiebureau is er meestal geen ruimte voor een goed gesprek over de voor- en nadelen van vaccinatie. Maar sinds kort is er wel een boek dat duidelijkheid verschaft: de Vaccinatiegids voor ouders.

Kritiek verboden
Ouders zijn niet verplicht om hun kinderen in te enten. Maar toch doen de meesten het: 96% van de kinderen tussen 4 en 9 jaar is ingeënt. Lang niet iedereen denkt erover na, maar de groep ouders die kritisch omgaat met de vaccinaties neemt wel toe.

Laat u geen oor aannaaien
Sommige CB's zijn helaas niet op de hoogte van het feit dat het is toegestaan om af te wijken van het vaccinatieschema (prik uitstellen, prik uit cocktail halen, etc.) en dat dat geen financiële consequenties heeft. Alle vaccinaties worden gewoon betaald uit de AWBZ.

Het misverstand dat een aanpassing van het schema zelf betaald zou moeten worden, is ontstaan door een instructie van hogerhand die ooit werd uitgevaardigd, maar later weer is teruggetrokken.

Tot nu toe was de reactie van onze overheid op kritische ouders nogal afwijzend. Ouders die wilden afwijken van het voorgeschreven schema voor het geven van prikjes in het eerste levensjaar van hun kind, moesten plotseling zelf opdraaien voor de kosten. Maar die maatregel is weer teruggedraaid. De inentingen zijn dus gratis, ook al wil je als ouder om een bepaalde reden afwijken van het standaard-schema.

Internet
Er kwam zelfs een instructie voor de consultatiebureaus dat er niet met ouders gesproken mocht worden over mogelijke bezwaren tegen vaccinaties. Ouders moesten hun informatie dus elders zoeken. En dat deden ze. Via het Internet kun je van alles vinden: zowel felle tegenstanders als felle voorstanders publiceren daar hun standpunten. Het is er daardoor voor ouders niet gemakkelijker op geworden om je keuze te bepalen.

Gelukkig zijn er ook artsen die er niet tegenop zien om ouders goed te informeren, en die erop vertrouwen dat ouders in staat zijn om zelf een weloverwogen beslissing te nemen voor hun kind, in hun specifieke situatie, op basis van goede informatie.

Voor- en nadelen
Gek genoeg ontbrak tot nu toe een goed boek voor ouders over de voor- en nadelen van vaccinatie. Maar sinds kort is het er gelukkig wel. Rudy Burgmeijer schreef een zeer toegankelijke gids: Vaccinatiegids voor ouders (Van Gorcum, ISBN 90 232 3623 8, EUR 17,50).

De schrijver is arts en werkt bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hij is mede-auteur van een standaardwerk voor professionals over het vaccineren van kinderen.

Verwacht in het boek dus geen kritische geluiden: Burgmeijer is een groot voorstander van de uitvoering van het rijks-vaccinatieprogramma. Daarom laat hij ook niet na om uit te halen naar personen (zoals Viera Scheibner en Tinus Smits) en organisaties (zoals de Nederlandse Vereniging voor Kritisch Prikken), die ouders op quasi-wetenschappelijke gronden oproepen om hun kinderen niet te vaccineren.

Het boek bestaat uit drie delen: algemene informatie over infectieziekten, afweer en inenten, voor- en nadelen van vaccineren en een historisch overzicht van ons vaccinatie-programma. In het tweede deel staat goed terugvindbare informatie over de infectieziekten waartegen kinderen ingeënt worden, met een toelichting over het vaccin en de bijwerkingen. In het laatste deel heeft de schrijver heel zorgvuldig een overzicht gegeven van beschikbare informatie: met een verwijzing naar wetenschappelijke literatuur, maar ook met nuttige adressen en websites. Daarbij noemt hij ook de belangrijkste niet-wetenschappelijke informatiebronnen. Tot slot een verklarende woordenlijst van medische termen.

Meer dan nuttig
Het boek bespreekt niet alleen de voordelen, maar ook op openhartige wijze de bekende bezwaren tegen vaccineren. Alle vragen die ouders kunnen hebben rond het vaccineren van hun kinderen komen aan bod. Met dit boek kunnen ouders een verantwoorde keuze maken en verschillende mogelijkheden zinvol afwegen.

Het is duidelijk: iedere ouder zou de Vaccinatiegids voor ouders moeten aanschaffen bij de geboorte van het eerste kind. Zodat je als vader of moeder zelf je informatie kunt opzoeken en niet in paniek hoeft te raken door onwetendheid of bangmakende verhalen om je heen.

Meer informatie

  • Surftips Ouders Online - Kinderziektes en vaccinatie
  • Twee besprekingen van het omstreden boek van Viera Scheibner: Vaccinatie (Lemniscaat, ISBN 90 563 713 98).

    Justine Pardoen
    [email protected]


    Justine Pardoen is hoofdredacteur van Ouders Online.

    Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de site van Planet Internet.